Τα σπαραγγια συμπεριλαμβανονται στην διατροφη των Ελληνων απο την αρχαια Ελλαδα.Προκειται για ενα λαχανικο που,στην αγρια μορφη του,σηματοδοτει τον ερχομο της ανοιξης.Την αγρια σπαραγγια συνηθως την βρισκουμε κοντα σε νερο, αλλα και κατω απο δεντρα οπως η ελια και το πευκο.Τα καλλιεργημενα σπαραγγια(πρασινα `η ασπρα αναλογα με το αν μεγαλωσαν πανω `η κατω απο το χωμα) μπορουμε να τα βρουμε απο τον Μαρτιο εως τον Μαιο.
Οταν διαλεγουμε σπαραγγια πρεπει να προσεχουμε να ειναι φρεσκα,σφιχτα αλλα τρυφερα,με κλειστες ακρες και,ιδανικα, με ιδια διαμετρο για να μαγειρευτουν ομοιομορφα.(προσοχη,να μην ειναι μαλακα).Διατηρουνται στο ψυγειο για 2-3 ημερες(αρκει να ειναι πλυμενα ,στεγνα,τυλιγμενα σε χαρτι και σε σακκουλα).Εαν θελετε μπορειτε να τα καταψυξετε αφου πρωτα τα πλυνετε,τα ζεματισετε και αμεσως μετα τα βαλετε σε παγωμενο νερο.Αφου στραγγιξουν,τα βαζετε σε σακκουλα,βγαζετε τον αερα και διατηρουνται για περιπου7 μηνες.
Πριν τα μαγειρεψετε,πρεπει να τα καθαρισετε.Δηλαδη,πιανουμε το καθε σπαραγγι απο τα ακρα και το λυγιζουμε,απο το σημειο που θα σπασει και πανω ειναι το κομματι που μπορουμε να μαγειρεψουμε,αφου πρωτα το ξεφλουδισουμε.(Το υπολοιπο μπορουμε να το βρασουμε μαζι με αλλα λαχανικα για να κανουμε ζωμο λαχανικων.)Μπορειτε να τα μαγειρεψετε με πολλους τροπους.
Οταν διαλεγουμε σπαραγγια πρεπει να προσεχουμε να ειναι φρεσκα,σφιχτα αλλα τρυφερα,με κλειστες ακρες και,ιδανικα, με ιδια διαμετρο για να μαγειρευτουν ομοιομορφα.(προσοχη,να μην ειναι μαλακα).Διατηρουνται στο ψυγειο για 2-3 ημερες(αρκει να ειναι πλυμενα ,στεγνα,τυλιγμενα σε χαρτι και σε σακκουλα).Εαν θελετε μπορειτε να τα καταψυξετε αφου πρωτα τα πλυνετε,τα ζεματισετε και αμεσως μετα τα βαλετε σε παγωμενο νερο.Αφου στραγγιξουν,τα βαζετε σε σακκουλα,βγαζετε τον αερα και διατηρουνται για περιπου7 μηνες.
Πριν τα μαγειρεψετε,πρεπει να τα καθαρισετε.Δηλαδη,πιανουμε το καθε σπαραγγι απο τα ακρα και το λυγιζουμε,απο το σημειο που θα σπασει και πανω ειναι το κομματι που μπορουμε να μαγειρεψουμε,αφου πρωτα το ξεφλουδισουμε.(Το υπολοιπο μπορουμε να το βρασουμε μαζι με αλλα λαχανικα για να κανουμε ζωμο λαχανικων.)Μπορειτε να τα μαγειρεψετε με πολλους τροπους.
- Βρασμενα (για περιπου 6-8 λεπτα σε αλατισμενο νερο)
- Στον ατμο (για 6-8 λεπτα `η αναλογα με το μεγεθος)
- Σε wok με λιγο λαδι (κομμενο διαγωνια σε μικρα κομματια)
- Σε ομελετα.
- Στην σχαρα(περιπου 5 λεπτα,ραντισμενα με ελαιολαδο και αλατι-πιπερι)
- Στο φουρνο (με λαδι-αλατι- στους 180 βαθμους για `15 λεπτα)
- Σε ριζοτο(βλεπε παλαιοτερη αναρτηση)
- Σε σουπες
- Σε σαλτσες για ζυμαρικα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου