Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΓΑΡΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
180 γρ. ρυζι αρμποριο
8 γαριδες μετριες
12 μυδια καθαρισμενα
σαλτσα ντοματας (βαση)
σκορδο
1/2 κρεμμυδι
1 ποτηρι λευκο κρασι
ζωμο θαλασσινων `η ζεστο νερο (βλ. ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ)
μαιντανος
φρεσκο θυμαρι
ελαιολαδο
αλατι
πιπερι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαριζουμε και πλενουμε τα μυδια και τις γαριδες.Σωταρουμε τις γαριδες,το σκορδο και τα μυδια,προσθετουμε τον μαιντανο και σβηνουμε με το μισο κρασι.Σκεπαζουμε το σκευος μεχρι να ανοιξουν τα μυδια και προσθετουμε την σαλτσα ντοματας.Αποσυρουμε το σκευος απο την φωτια.Σε ενα αλλο σκευος σωταρουμε το κρεμμυδι,το ρυζι μεχρι να γυαλισει και σβηνουμε με το υπολοιπο κρασι.Αφηνουμε να εξατμιστει και σιγα-σιγα προσθετουμε ζεστο νερο `η ζωμο θαλασσινων ανακατευοντας συνεχως.(Η παραπανω διαδικασια διαρκει ~15 λεπτα).Προς το τελος προσθετουμε στο ρυζι τις γαριδες και τα μυδια,ανακατευουμε ,βαζουμε και το φρεσκο θυμαρι και δοκιμαζουμε μηπως θελουμε παραπανω αλατι.Σερβιρουμε με φρεσκοτριμμενο πιπερι. 
ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Για να φτιαξουμε ζωμο θαλασσινων, βαζουμε σε ενα ταψακι τα κεφαλια απο τις γαριδες,κρεμμυδι,σελινο,καροτο,σκορδο,κοκκους απο μαυρο πιπερι,1/2 ποτηρι λευκο κρασι και ενα φυλλο δαφνης και ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 200 βαθμους για 10 λεπτα.Μετα τα μεταφερουμε σε κατσαρολα με 2 λιτρα νερο ζεστο και βραζουμε για 45 λεπτα.Στραγγιζουμε και ο ζωμος μας ειναι ετοιμος.Διατηρειται στο ψυγειο για 4 ημερες `η το βαζουμε σε θηκες για παγακια και το κραταμε στην καταψυξη για ενα μηνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου