Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΜΗΛΟΠΙΤΑ (ευκολη και γρηγορη)

ΥΛΙΚΑ (για ενα ταψακι περιπου 20 εκ.)
1 φυλλο σφολιατας
4 μηλα  μετρια (οτι εχετε)
1 κουπα ζαχαρη καστανη
1 κσ κορν φλαουρ
1 κ.γλ.μειγμα μπαχαρικων για γλυκα(αν δεν εχετε,μπορειτε να βαλετε κανελλα,γαρυφαλλο και μοσχοκαρυδο)
χυμο λεμονιου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλενουμε και καθαριζουμε τα μηλα και τα τριβουμε (στο χοντρο του τριφτη).Τα ραντιζουμε με λιγες σταγονες χυμο λεμονιου (για να μην μαυρισουν) και προσθετουμε την ζαχαρη,το κορν φλαουρ  και τα μπαχαρικα και ανακατευουμε καλα.Λαδωνουμε προσεκτικα το ταψακι μας και στρωνουμε το φυλλο σφολιατας(τα πλαινα,να καλυπτονται μεχρι τη μεση περιπου).Με ενα πηρουνι,τρυπαμε ανα διαστηματα το φυλλο και καλυπτουμε με το μειγμα των μηλων.Διακοσμουμε ολη την επιφανεια ειτε με πολυ λεπτοκομμενες φετες μηλου (καλυπτουμε ολη την επιφανεια του ταψιου) ειτε με τα περισσευματα της σφολιατας,κομμενα σε λεπτες λωριδες και κανοντας "διχτυ"(οπως στην παστα φλωρα).Ψηνετε στους 170 βαθμους  μεχρι να ροδισει.Συνοδευεται ιδανικα με παγωτο και σιροπι καραμελας.




ΣΤΑΦΙΔΟΚΕΙΚ

ΥΛΙΚΑ (για μια μεγαλη στρογγυλη φορμα)
4 φλ. τσ. αλευρι μαλακο η για ολες τις χρησεις
2 φλ.τσ. ζαχαρη καστανη
1 1/2 φλ.τσ. σταφιδες σουλτανινα
1/2 φλ.τσ. κοντιτα (φρουι γλασσε ψιλοκομμενα)
2 φλ. τσ. καρυδια χοντροκομμενα
2 φλ. τσ. νερο

1 φλ.τσ. κρυο νερο
1 φλ.τσ. χυμο πορτοκαλι
1/4 φλ. τσ. αραβοσιτελαιο
1/4 φλ. τσ. ελαιολαδο
1 κ.γλ. σοδα
1/2 κ.γλ. αλατι
2 1/2 κ. γλ. μειγμα μπαχαρικων για γλυκα (αν δεν εχετε,μπορειτε να βαλετε κανελλα, γαρυφαλλο τριμ. και μοσχοκαρυδο τριμ.)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ενα βαθυ σκευος ανακατευουμε ΟΛΑ τα στερεα υλικα.Σε κατσαρολακι βαζουμε να βρασουν,τα 2 φλιτζανια νερο με τις σταφιδες και τα κοντιτα.(Απο οταν αρχισει ο βρασμος ,αφηνουμε για 15 λεπτα περιπου, σε μετρια φωτια.) .Αποσυρουμε το σκευος απο την εστια και προσθετουμε τα λαδια και το 1φλ. κρυο νερο.Ανακατευουμε καλα και το προσθετουμε στο μειγμα των στερεων υλικων.Ανακατευουμε με κουταλι,προσθετοντας σιγα-σιγα και τον χυμο πορτοκαλιου.(Το τελικο μειγμα, πρεπει να ειναι παχυρρευστο,τοσο,οσο και του κλασσικου κεικ).Βαζουμε σε λαδωμενη και αλευρωμενη φορμα και ψηνουμε στους 180 βαθμους για περιπου 70 λεπτα. (Για καλυτερο αποτελεσμα,χρησιμοποιηστε φορμα σιλικονης)

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

ΛΙΓΚΟΥΙΝΙ ΜΕ ΚΑΡΑΒΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ 
10 καραβιδες (ολοκληρες)
200 γρ.λιγκουινι
ελαιολαδο (3κσ)
2 ντοματες μετριες ψιλοκομμενες
1/2 ποτηρι λευκο κρασι
σκορδο
αλατι
πιπερι
μαιντανος
1 σφηνακι κονιακ
1ποτηρι ζωμο θαλασσινων η νερο απο τα ζυμαρικα που βραζουν

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοβουμε τις καραβιδες στα 2 (κατα μηκος) και τις καθαριζουμε.Βαζουμε τα ζυμαρικα να βρασουν σε αλατισμενο νερο.Σωταρουμε τις καραβιδες στο ελαιολαδο,προσθετουμε και το σκορδο,σβηνουμε με το κρασι,αφηνουμε να εξατμιστει και σβηνουμε ξανα με το κονιακ.Προσθετουμε την ντοματα,αλατι,πιπερι,προσθετουμε τον ζωμο η το νερο (ζεστο) και αφηνουμε να βρασουν για 5 λεπτα.Προσθετουμε και τα βρασμενα ζυμαρικα μας,ανακατευουμε και σερβιρουμε με φρεσκοτριμμενο πιπερι και μαιντανο.



Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΟΥΠΑ

ΥΛΙΚΑ
 1 κιλο κολοκυθα
3 κσ ελαιολαδο
3 πρασα (μονο το ασπρο μερος)
2 κρεμμυδια μικρα
ζωμος κοτοπουλου η ζεστο νερο
αλατι
πιπερι
φασκομηλο φρεσκο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαριζουμε και πλενουμε τα λαχανικα,τα ψιλοκοβουμε και τα σωταρουμε μεχρι να μαλακωσουν.Αλατοπιπερωνουμε,προσθετουμε το νερο η το ζωμο και αφηνουμε να βρασουν.Μολις ειναι ετοιμα,λιωνουμε τα λαχανικα μας με'μπαστουνι' και σερβιρουμε με λιγο φρεσκο φασκομηλο και φρυγανισμενο ψωμι.



ΣΟΥΠΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΥΛΙΚΑ
4 καροτα
2 κολοκυθακια    
3 πατατες
1 κρεμμυδι
σκορδο
1 κλωναρι σελινο 
1\2 πιπερια
 3 κουταλιες ελαιολαδο
2 λιτρα νερο ζεστο η ζωμο λαχανικων
1 ντοματα
αλατι
πιπερι
                                                                                             ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαριζουμε και πλενουμε ολα τα λαχανικα.Τα ψιλοκοβουμε,τα σωταρουμε σε ελαιολαδο μεχρι να μαλακωσουν,προσθετουμε αλατι , πιπερι και το ζεστο νερο. Αφηνουμε να βρασουν και υπολογιζουμε το νερο ,ετσι ωστε οταν θα ειναι ετοιμα τα λαχανικα ,να σκεπαζονται απο το νερο.Τα λιωνουμε με το 'μπαστουνι' η με κλασικο μπλεντερ και σερβιρουμε με λιγη κρεμα γαλακτος απο πανω.Εναλλακτικα , μπορουμε να σερβιρουμε την σουπα μας με μια κουταλια γιαουρτι χωρις λιπαρα.Επισης,για να εχει η σουπα μας ακομη πιο βελουδινη υφη ,την περναμε απο σιτα.



ΚΟΤΟΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
200 γρ. κοτοπουλο φιλετο
2 κλωναρια σελερι ψιλοκομμενα
1 καροτο τριμμενο
6 μανιταρια σε φετες
4 κσ ελαιολαδο
1 λεμονι
αλατι
πιπερι
σκορδο(προαιρετικα)
μαιντανος ψιλοκομμενος
ροκα 
ντοματινια 
καρυδια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βραζουμε το κοτοπουλο,το κοβουμε σε πολυ λεπτες λωριδες,το βαζουμε σε βαθυ σκευος και προσθετουμε το σελερι,το καροτο,τα μανιταρια,αλατι,πιπερι,το χυμο του λεμονιου,το ελαιολαδο,τον μαιντανο και ανακατευουμε.(Εαν μας αρεσει το σκορδο,το προσθετουμε και αυτο τωρα).Σερβιρουμε με ροκα,ντοματινια και καρυδια .

 



Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΓΕΜΙΣΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
2 μεγαλες πατατες
2 φετες προσουτο κομμενο σε μικρα κομματια
1/2 πρασο ψιλοκομμενο
1/2 κρεμμυδι ψιλοκομμενο
1κσ ελαιολαδο
30 γρ. παρμεζανα
αλατι
πιπερι
ριγανη φρεσκια
ροκα 
ντοματινια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλενουμε καλα τις πατατες,τις τυλιγουμε με αλουμινοχαρτο και τις ψηνουμε για 40 λεπτα στους 200 βαθμους.Σωταρουμε ελαφρως το πρασο και το κρεμμυδι. Βγαζουμε  τις πατατες απο τον φουρνο και κοβουμε προσεκτικα απο την πανω πλευρα ενα 'καπακι' παχους 1,5 εκατ. περιπου.Αδειαζουμε σιγα σιγα ,με ενα μικρο κουταλι το εσωτερικο της πατατας,το βαζουμε σε ενα σκευος ,προσθετουμε το προσουτο,το κρεμμυδι,ελαιολαδο,το πρασο,αλατι,πιπερι,ριγανη και την μιση παρμεζανα.Ανακατευουμε , γεμιζουμε τις πατατες,πασπαλιζουμε με την υπολοιπη παρμεζανα και ψηνουμε για 10 λεπτα.Σερβιρουμε με ροκα και ντοματινια.



Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ (ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑ)

ΥΛΙΚΑ
300 γρ. κοτοπουλο φιλετο
4 πατατες μεγαλες
1κιλο κολοκυθα κιτρινη
1 κρεμμυδι
σκορδο
δεντρολιβανο
3 κσ ελαιολαδο
1 ποτ. κρασι λευκο 
αλατι
πιπερι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαριζουμε τις πατατες και την κολοκυθα,τα κοβουμε σε μεγαλους κυβους,το ιδιο και το κοτοπουλο.Καθαριζουμε και κοβουμε το κρεμμυδι και το σκορδο.Σε βαθυ σκευος ανακατευουμε ολα τα υλικα  της συνταγης.Βαζουμε σε αντικολλητικο ταψακι,σκεπαζουμε με αλουμινοχαρτο,ψηνουμε για 45 λεπτα στους 190 βαθμους και αλλα 10  λεπτα στους 200 βαθμους(αφου βγαλουμε το αλουμινοχαρτο ) μεχρι να ροδισουν.
(Μπορουμε να χρησιμοποιησουμε και μπουτι κοτοπουλο-φιλεταρισμενο,προσθετοντας αν χρειαστει ζωμο κοτοπουλο για να μαλακωσει)

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

ΝΤΟΜΑΤΟΣΟΥΠΑ

ΥΛΙΚΑ
2 κ.ντοματες(ξεφλουδισμενες,χωρις σπορους,κομμενες σε κυβους)
1κλ. σελινο
1 καροτο
1 κρεμμυδι
1 πρασσο
4 φετες μπεικον
1 σκορδο
ελαιολαδο
αλατι
πιπερι
βασιλικο φρεσκο
100 ml κρεμα (προαιρετικα)
1 κγλ.ζαχαρη
1 λιτρο ζωμος λαχανικων

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοβουμε σε κυβους τα λαχανικα μας και το μπεικον,τα σωταρουμε ολα μαζι,προσθετουμε την ντοματα ,σωταρουμε για 5 περιπου λεπτα(να βγαλει τα υγρα ),προσθετουμε αλατι, πιπερι και την ζαχαρη,τον ζωμο λαχανικων και αφηνουμε να βρασει σε μετρια φωτια για 30 περιπου λεπτα.Για να την κανουμε βελουτε η χρησιμοποιουμε αναδευτηρα(μπαστουνι) η το κλασσικο μιξερ.Προσθετουμε και την κρεμα γαλακτος (προαιρετικα),αρωματιζουμε με φρεσκο βασιλικο η λαδι βασιλικου  και σερβιρουμε με τραγανες φετες ψωμιου.




Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΓΚΡΑΤΙΝΕ

ΥΛΙΚΑ
100 γρ. μπροκολο
100 γρ. κουνουπιδι
4 καροτα
4 κολοκυθακια
2 αυγα 
200 γρ. κρεμα γαλακτος
100 γρ. γαλα
30 γρ. παρμεζανα τριμμενη
αλατι
πιπερι
μοσχοκαρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βραζουμε τα λαχανικα σε αλατισμενο νερο (al dente) και μετα τα κοβουμε (τα καροτα και τα κολοκυθακια σε κυβους και τα υπολοιπα σε μπουκετακια).Ανακατευουμε σε ενα σκευος , το γαλα ,την κρεμα γαλακτος,τα αυγα,αλατι,πιπερι,μοσχοκαρυδο,την μιση παρμεζανα και προσθετουμε τα λαχανικα.Ανακατευουμε και αδειαζουμε σε αντικολλητικο σκευος.Πασπαλιζουμε με την υπολοιπη τριμ. παρμεζανα και ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο(στους 200 βαθμους) για 10 λεπτα η μεχρι να ροδισει.





ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΠΛΕΥΡΩΤΟΥΣ (ΦΟΥΡΝΟΥ)

ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλο μανιταρια πλευρωτους
8 ντοματινια
5 φετες σπεκ (κομμενο σε μικρα κομματια)
100 γρ. τυρι μοτσαρελα (κομμενο σε κυβους)
50 γρ. παρμεζανα τριμμενη
αλατι
πιπερι
ελαιολαδο
ροκα (1 ματσακι)
σκορδο
δενδρολιβανο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοβουμε τα μανιταρια σε λωριδες και τα ντοματινια στα τεσσερα.
Σωταρουμε τα πλευρωτους,το σκορδο και το δενδρολιβανο,προσθετουμε τα ντοματινια ,το σπεκ ,αλατι,πιπερι και τα ανακατευουμε.
 Τα βαζουμε σε αντικολλητικο ταψακι,καλυπτουμε με τα τυρια και ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο (στους 200 βαθμους) για 10 λεπτα(η μεχρι να ροδισουν).


Σερβιρουμε με φρεσκια ροκα.

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ

ΥΛΙΚΑ
300 γρ. κοτοπουλο φιλετο
2 φετες πανσετα η μπεικον
8 μανιταρια φρεσκα
3 αποξηραμενα βερυκοκα(προαιρετικα)
σκορδο
δενδρολιβανο
ελαιολαδο
1 1/2 ποτηρι κρασι κοκκινο
1 ποτηρι ζωμο κοτοπουλο
1/2 κουτ. βουτυρο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανοιγουμε το φιλετο,κοβουμε 2 μανιταρια σε φετες και τα υπολοιπα στα 4 και γεμιζουμε το κοτοπουλο με τα  μανιταρια(φετες),την πανσετα και τα βερυκοκα,αλατι,πιπερι , δενδρολιβανο και το τυλιγουμε σε ρολο ( τυλιγμενο με μεμβρανη).





 Το βαζουμε να βρασει σε  καυτο νερο για 15 λεπτα.


 Σωταρουμε τα μανιταρια με το σκορδο,σβηνουμε με το κρασι και προσθετουμε το ζωμο κοτοπουλο.

 Αφαιρουμε την μεμβρανη απο το κοτοπουλο και το βαζουμε στην σαλτσα.Αφηνουμε να βρασει για 5 λεπτα,δενουμε την σαλτσα(αλευρι-βουτυρο) και σερβιρουμε ,αφου κοψουμε το ρολο σε φετες.

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ

ΥΛΙΚΑ
200-250γρ. φιλετο χοιρινο
αποξηραμενα φρουτα (3 δαμασκηνα,3 βερυκοκα,3 συκα)
1ποτηρι κρασι Marsala
1 ποτηρι ζωμο κοτοπουλο
λιγο αλευρι
αλατι
πιπερι
ελαιολαδο
1κσ. βουτυρο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βαζουμε τα φρουτα σε ενα σκευος με το κρασι να μουλιασουν (για 30 λεπτα περιπου).


 Σε ενα τηγανι βαζουμε 3 κσ ελαιολαδο και 1/2 κουτ. βουτυρο και τα ζεσταινουμε.Κοβουμε σε φετες το χοιρινο,το αλευρωνουμε και το σωταρουμε ελαφρα και απο τις 2 πλευρες,ενω ταυτοχρονα αλατοπιπερωνουμε.



Σβηνουμε με το κρασι,προσθετοντας και τα φρουτα.Προσθετουμε και τον ζωμο κοτοπουλο ακι αφηνουμε να βρασουν για 5 λεπτα.Δενουμε την σαλτσα με λιγο αλευρι και βουτυρο και ειναι ετοιμο!Συνοδευουμε με ρυζι, πουρε η ψητες πατατες.