Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

ΦΙΛΕΤΟ ΣΟΛΩΜΟΥ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ

ΥΛΙΚΑ
2 φιλετα σολωμου
2κσ μουσταρδα απαλη
1κσ μαγιονεζα
αλατι
πιπερι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αλατοπιπερωνουμε τα φιλετα,ανακατευουμε την μουσταρδα με την μαγιονεζα και αλειφουμε τον σολωμο.Σε μικρο ταψακι,στρωνουμε αντικολλητικο χαρτι και βαζουμε πανω τα φιλετα.Ψηνουμε για 20 λεπτα περιπου(αναλογα με το μεγεθος του φιλετου).Σερβιρουμε με βραστα λαχανικα η σαλατα.


ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΓΚΟΡΓΚΟΝΤΖΟΛΑ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ)

ΥΛΙΚΑ
1κ. κιμας (μοσχαρι)
1 κρεμμυδι μεγαλο ψιλοκομμενο
1 αυγο
100 γρ. ψωμι μπαγιατικο μουλιασμενο-στραγγισμενο
1 κγλ. αλατι
1/2 κγλ πιπερι μαυρο
1 κγλ. ριγανη
1κσ μαιντανος  ψιλοκομμενος
2 κσ ελαιολαδο
1κσ. τριμ. παρμεζανα
1 ντοματα τριμμενη
1κσ δυοσμος ψιλοκομμενος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βαζουμε  ολα τα υλικα σε βαθυ σκευος,τα ζυμωνουμε μεχρι να δεσουν μεταξυ τους και πλαθουμε τα μπιφτεκια μας.Τα ψηνουμε στην σχαρα η στον φουρνο και σερβιρουμε με πατατες η σαλατα.Προαιρετικα ,συνοδευονται και απο σαλτσα γκοργκοντζολα η ροκφορ.(Βαζουμε σε ενα κατσαρολακι 200 ml κρεμα γαλακτος ,30 γρ. τυρι,αλατι,πιπερι,τα λιωνουμε και περιχυνουμε τα μπιφτεκια).




ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλο μανιταρια chambingon
1/2 κιλο μανιταρια πλευρωτους
100 γρ. μανιταρια πορτσινι(μουλιασμενα σε νερο)
2 κρεμμυδια μετρια
100 ml κρεμα γαλακτος
σκορδο
μαιντανο
αλατι
πιπερι
ελαιολαδο
westchester sauce
1κσ κορν φλαουρ
 ζωμος λαχανικων

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαριζουμε και κοβουμε τα μανιταρια σε φετες,ψιλοκοβουμε το κρεμμυδι και τα σωταρουμε σε ελαιολαδο,προσθετουμε το σκορδο (ολοκληρο για να μπορουμε να το βγαλουμε),προσθετουμε αλατι και πιπερι,τον ζωμο λαχανικων (ζεστο),το νερο που μουλιασαμε τα πορτσινι και αφηνουμε να βρασουν για 15 λεπτα.Προσθετουμε την κρεμα γαλακτος , 1 κγλ westchester sauce και το κορν φλαουρ (αραιωμενο σε λιγο νερο).Βραζουμε για 3 λεπτα ακομη και η σουπα μας ειναι ετοιμη.Σερβιρουμε με λιγο λαδι τρουφας και ψιλοκομμενο μαιντανο.




Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1κιλο πατατες μικρες
αλατι
πιπερι
ριγανη
δεντρολιβανο
1 φυλλο δαφνης
2κσ μουσταρδα dijon
3 κσ ελαιολαδο
παρμεζανα τριμ. 








ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαριζουμε τις πατατες και τις βραζουμε σε αλατισμενο νερο μεχρι να μαλακωσουν (να τρυπιουνται,αλλα χωρις να λιωσουν).Τις βαζουμε σε πυρεξ με λιγο απο το νερο που εβραζαν.Προσθετουμε ολα τα υπολοιπα υλικα της συνταγης,ανακατευουμε ,πασπαλιζουμε με τριμ. παρμεζανα και ψηνουμε στους 200 βαθμους,μεχρι να ροδισουν.Μπορουμε να το σερβιρουμε σαν ορεκτικο με λιγες φετες προσουτο `η σαν συνοδευτικο στα κρεατικα μας.


PENNE ARRABIATA

ΥΛΙΚΑ
200 γρ. πεννες
2 μικρες πιπεριες καυτερες
σκορδο
μαιντανος
σαλτσα ντοματας(βλ. προηγ. αναρτηση ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ  ΒΑΣΗ )
αλατι
ελαιολαδο
πιπερι
παρμεζανα τριμ.(προαιρ.)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βραζουμε τα ζυμαρικα(σε αλατισμενο νερο),σωταρουμε την πιπερια ,το σκορδο,προσθετουμε και τον μαιντανο,την σαλτσα ντοματας(2 φλ.),αλατι,πιπερι και αφηνουμε να βρασουν για 3-4 λεπτα και προσθετουμε και τα ζυμαρικα.Ανακατευουμε και σερβιρουμε με τριμμενη παρμεζανα και φρεσκοτριμμενο πιπερι.





Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

ΝΤΟΜΑΤΑ ΓΕΜΙΣΤΗ ΜΕ ΜΟΥΣ ΤΥΡΙΩΝ

ΥΛΙΚΑ
4 ντοματες
400 γρ. ανθοτυρο
200 γρ. μανουρι
100 γρ. κατικι
2κσ. ελαιολαδο
βασιλικος φρεσκος
αλατι
πιπερι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλενουμε τις ντοματες,τις ανοιγουμε απο πανω και τις αδειαζουμε προσεκτικα για να μην τις τρυπησουμε.Ανακατευουμε τα τυρια με τον βασιλικο,αλατι,πιπερι και ελαιολαδο,μεχρι να γινει ομοιομορφο μειγμα.Γεμιζουμε τις ντοματες και τις σερβιρουμε κρυες , ολοκληρες `η κομμενες στα τεσσερα.


ΜΥΔΙΑ ΜΕ ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΥΛΙΚΑ

12 μυδια 
1 κολοκυθακι κομμενο σε λωριδες
1 μικρη ντοματα κομμενη σε κυβους
2 κσ. ελαιολαδο
μαιντανος 
σκορδο
πιπερι
1/2 ποτηρι κρασι λευκο
κροκος Κοζανης(1/2 φακ. περιπου)





ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλενουμε τα μυδια και τα καθαριζουμε καλα(βλ. προηγ.αναρτηση).Σωταρουμε σε ελαιολαδο
το κολοκυθι,το σκορδο,σβηνουμε με το κρασι,προσθετουμε και τα μυδια ,την ντοματα , πιπερι και μαιντανο και σκεπαζουμε μεχρι να ανοιξουν τα μυδια.Αφου ανοιξουν , προσθετουμε και τον κροκο Κοζανης και το πιατο μας ειναι ετοιμο.

ΡΟΛΑΚΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ
4 κολοκυθακια μετρια 
300 γρ. ανθοτυρο
2 ντοματες
1 ματσακι ροκα
10 φετες σπεκ
αλατι
πιπερι
μαιντανος
ελαιολαδο
σκορδο(προαιρετικα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλενουμε τα λαχανικα,κοβουμε σε φετες τα κολοκυθακια(κατα μηκος) και τα ψηνουμε στην σχαρα `η σε γκριλ .Ψιλοκοβουμε τις ντοματες,την ροκα και τα ανακατευουμε με το ανθοτυρο προσθετοντας αλατι,πιπερι,μαιντανο και 2κσ. ελαιολαδο.Πανω σε καθε φετα κολοκυθιου,απλωνουμε μια φετα σπεκ και μια κουταλια απο το μειγμα.Τυλιγουμε προσεκτικα και το ορεκτικο μας ειναι ετοιμο.Μπορουμε να σερβιρουμε με λιγη σαλατα πρασινη και κρεμα μπαλσαμικου.




Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΡΟΛΑΚΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

ΥΛΙΚΑ
200 γρ. καπνιστος σολωμος
200 γρ. μασκαρπονε `η τυρι Φιλαδελφεια
2 μικρα κολοκυθακια
ανιθος
χαβιαρι`η μπρικ (προαιρετικα)
αλατι
πιπερι
καππαρη
ελαιολαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατευουμε το τυρι,τον ανιθο,αλατι,πιπερι και το ελαιολαδο.Τα αφηνουμε στο ψυγειο για 15 λεπτα.Πλενουμε και κοβουμε σε φετες τα κολοκυθακια και τα ψηνουμε στο γκριλ.Απλωνουμε τις φετες σολωμου και με κουταλακι `η κορνε,βαζουμε το μειγμα με το μασκαρπονε στην μια ακρη της φετας σολωμου.Προσθετουμε το κολοκυθι και ,προσεκτικα,τυλιγουμε σε ρολακια.Σερβιρουμε κρυα με σταγονες ελαιολαδου,μπρικ,καππαρη και ανιθο.




 

ΜΥΔΙΑ ΓΚΡΑΤΙΝΕ

ΥΛΙΚΑ
15 μυδια
1/2 ποτ. κρασι λευκο
2 ντοματες
μαιντανος 
σκορδο
θυμαρι `η ριγανη
ελαιολαδο
φρυγανια τριμ.
μαυρο πιπερι
λιγο αλατι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλενουμε και καθαριζουμε καλα τα μυδια(βλ. προηγουμενες αναρτησεις) και τα βραζουμε με το κρασι μεχρι να ανοιξουν.Κραταμε μονο το 1/2 κελυφος με το μυδι και τα τοποθετουμε σε πυρεξ.Ετοιμαζουμε την γεμιση,κοβωντας την ντοματα σε κυβους(εχουμε αφαιρεσει τους σπορους),ψιλοκοβουμε μαιντανο, θυμαρι και σκορδο,λιγο αλατι,πιπερι και ελαιολαδο και αφου ανακατεψουμε καλα,γεμιζουμε τα μυδια.Πασπαλιζουμε με τριμμενη φρυγανια και ψηνουμε στους 200 βαθμους για 10-15 λεπτα `η μεχρι να κανουν κρουστα.



Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ (ΟΡΕΚΤΙΚΟ)

ΥΛΙΚΑ
5 πιπεριες χρωματιστες
500 γρ. ανθοτυρο
150 γρ. κατικι
30 γρ. παρμεζανα τριμ.
μαιντανος
ελαιολαδο
δενδρολιβανο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλενουμε τις πιπεριες και τις ψηνουμε στο φουρνο 15-20 λεπτα στους 200 βαθμους.Τις βγαζουμε απο το φουρνο και τις βαζουμε σε μια σακκουλα (για τροφιμα),την κλεινουμε καλά και τις αφηνουμε για 5 λεπτα.Τις ξεφλουδιζουμε (με προσοχη για να μην τις τρυπησουμε),κοβουμε και το κοτσανι και ειναι ετοιμες για γεμισμα.Ανακατευουμε ολα τα τυρια , προσθετουμε ψιλοκομμενο μαιντανο και δενδρολιβανο,αλατι,πιπερι,ελαιολαδο και εχουμε ενα κρεμωδες μειγμα.Γεμιζουμε τις πιπεριες μας με μικρο κουταλι ή κορνε και κοβουμε(με κοφτερο μαχαιρι) σε φετες.Μπορουμε να σερβιρουμε το πιατο μας κρυο ή ζεστο.
ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Για ακομη πιο εντονη γευση,μπορειτε να προσθεσετε και ελιες στο μειγμα τυριων.