Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΞΙΦΙΑ

Ο ξιφιας ειναι ενα μεγαλο  αρπακτικο ψαρι,που πηρε το ονομα του απο την χαρακτηριστικη επιπεδη και μακρια ανω σιαγονα του που μοιαζει με ξιφος.Αυτο το 'ξιφος' ειναι και το 'οπλο' του ψαριου που τον κανει σχεδον ανικητο.(ευτυχως για εμας που  καποιες φορες χανει,γιατι ειναι ελαφρυ και νοστιμο ψαρι)


ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ
Ο ξιφιας μπορει να κοπει σε φετες με το κοκκαλο η σε 'καθαρο' φιλετο.
Αφαιρουμε το κεφαλι.
Με ενα κοφτερο μαχαιρι,απο το κεφαλι προς την ουρα,κοβουμε κατα μηκος της ραχοκοκκαλιας το ψαρι στα δυο.
Οι κινησεις μας πρεπει να ειναι σταθερες για να μην χαλασουμε τα φιλετα.


Αφαιρουμε με τον ιδιο τροπο την ραχοκοκκαλια και ετσι εχουμε 2 μεγαλα φιλετα.Για να βγαλουμε το δερμα,ξεκιναμε απο το κεφαλι προς την ουρα ,πιανουμε το ενα ακρο με το ενα χερι και τραβαμε , ενω με το αλλο κραταμε σταθερο το φιλετο.Αν δυσκολευομαστε , βουταμε τα δαχτυλα μας σε αλατι και σπρωχνουμε μεταξυ δερματος και φιλετου.΄Μετα κοβουμε σε μεριδες και ειναι ετοιμο για μαγειρεμα.Μπορειτε να τον ψησετε και να συνοδευσετε με μια δροσερη σαλατα η μπορειτε να τον μαγειρεψετε με σαλτσα με καππαρη,ελιες,λευκο κρασι και ριγανη,Με τα μικρα κομματια ,μπορειτε να κανετε μια γευστικη μακαροναδα (προσεχως συνταγη!!)
Με τα κοκκαλα,κανουμε ενα νοστιμο ζωμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου