Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

ΣΟΛΩΜΟΣ (ΦΙΛΕΤΑΡΙΣΜΑ)

Ο σολωμος ειναι ενα μετριο ψαρι, που συνανταται κυριως στον βορειο Ατλαντικο Ωκεανο.Εκτρεφεται ομως και σε ιχθυοκαλλιεργειες, κυριως στην Νορβηγια,στον Καναδα και στην Χιλη.Ο σολωμος γεννιεται σε γλυκα νερα και μετα απο 2 περιπου χρονια μετακινειται  στον ωκεανο.Οταν ενηλικιωθει,επιστρεφει πισω στις λιμνες για να αναπαραχθει.Τα περισσοτερα ψαρια,πεθαινουν μετα την αναπαραγωγη,ενω λιγα γυριζουν στον ωκεανο.
Παροτι θεωρειται παραδοσιακο φαγητο των Σκανδιναβικων χωρων,της Ρωσιας και της Σκωτιας,εμφανιζεται πλεον ολο και πιο συχνα και στα τραπεζια της χωρας μας.Ευτυχως,γιατι, ο σολωμος ειναι μια πολυτιμη τροφη,με υψηλη διατροφικη αξια(λογω υψηλης περιεκτικοτητας σε ω-3 λιπαρα οξεα),αφου εχει αποδειχτει οτι βοηθαει αποτελεσματικα 
  • στην ενισχυση του ανοσοποιητικου συστηματος
  • στην προστασια του αρθρικου χονδρου
  • στην αποτελεσματικοτητα της ινσουλινης
  • στην υποστηριξη της γνωστικης λειτουργιας
  • στην μειωση του κινδυνου εκδηλωσης προβληματων στον εγκεφαλο
  • στην μειωση του κινδυνου εκδηλωσης πολλων τυπων καρκινου
  • στην καρδιαγγειακη προστασια
  • στην βελτιωση της ορασης και 
  • στην υγεια της επιδερμιδας και των μαλλιων.
Εαν σας αρεσει ο καπνιστος σολωμος,καλο ειναι να διαλεγεται αυτον που εχει μαλακη και λεπτη υφη,ενω αναδιδει ενα διακριτικο αρωμα βουτυρου και καπνου.Εαν μυριζει εντονα και ειναι ξερος και αλμυρος ,καλυτερα να τον αποφευγεται.
Εαν προτιμαται τον φρεσκο σολωμο,καλο ειναι να αγοραζετε ολοκληρο φιλετο της πλευρας του ψαριου και να εχει εντονο ροζ-πορτοκαλι χρωμα,χωρις λιπος.Ο ιδανικος τροπος μαγειρεματος ειναι το ψησιμο(~ 10` ανα  εκατοστο ψαριου),αλλα μπορει να γινει και στον ατμο ,αλλα και νοστιμη σαλτσα για ζυμαρικα.

Με κοφτερο μαχαιρι,χαρασσουμε κατω απο τα βραγχια εως το κοκκαλο.
Χαρασσουμε απο το κεφαλι προς την ουρα,κατα μηκος της ραχοκοκκαλιας.
Αφαιρουμε την πανω πλευρα,κοβωντας κατα μηκος της ραχοκκαλιας.
Ετσι εχουμε το πρωτο καθαρο φιλετο.
Βαζουμε το μαχαιρι στην ουρα ΚΑΤΩ απο την ραχοκοκκαλια και κοβουμε κατα μηκος της,με κατευθυνση προς το κεφαλι,ξεχωριζοντας ετσι και το δευτερο φιλετο.

Με ενα τσιμπιδακι αφαιρουμε προσεκτικα ολα τα μικρα κοκκαλα και κοβουμε σε μεριδες.
Με τα κομματια ψαριου που μενουν στο κεφαλι και στην ραχοκοκκαλια,μπορουμε να κανουμε μια ευκολη και νοστιμη σαλτσα για ζυμαρικα.  
                                                          ( Ακολουθει συνταγη για ζυμαρικα.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου