Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΝΙΟΚΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ

ΥΛΙΚΑ
Νιοκι (περιπου 20 τμχ/μεριδα)
125 γρ. μοτσαρελα
2 ντοματες 
2 κσ παρμεζανα τριμμενη
1 κουτ.σ. ελαιολαδο
αλατι
πιπερι
φρεσκο βασιλικο
σκορδο

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαριζουμε και κοβουμε την ντοματα σε κυβους.Ζεσταινουμε σε  ενα τηγανι το λαδι,σωταρουμε το σκορδο(ολοκληρο και μετα το πεταμε) και προσθετουμε την ντοματα ,το αλατι ,το πιπερι,1 κσ~ ζεστο νερο `η ζωμο λαχανικων και αφηνουμε να βρασουν.Σε αλλο σκευος βαζουμε να βρασουν τα νιοκι μας (σε βραστο αλατισμενο νερο) μεχρι να βγουν στην επιφανεια.Τοτε,με μια τρυπητη κουταλα,βγαζουμε τα νιοκι και τα προσθετουμε στην ετοιμη σαλτσα μας. Προσθετουμε την μοτσαρελα (σε κυβακια) ,τον φρεσκο βασιλικο και την παρμεζανα και αφου ανακατεψουμε ελαφρως,ειναι ετοιμο για σερβιρισμα.Καλη σας ορεξη!!

ΝΙΟΚΙ ΠΑΤΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ
1200γρ. πατατες
400γρ. αλευρι
2 αυγα
1 πρεζα μοσχοκαρυδο
1 κουτ. σουπας παρμεζανα
αλατι
πιπερι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βραζουμε τις πατατες,τις καθαριζουμε και τις πολτοποιουμε.Σε βαθυ σκευος, βαζουμε ολα τα υλικα της συνταγης και ζυμωνουμε μεχρι να ομοιογενοποιηθουν.Πλαθουμε μπαστουνακια και κοβουμε σε μικρα κομματια (~1,5 εκ.).Δινουμε σχημα με ενα πηρουνι(εκτος αν εχουμε το ειδικο εργαλειο) , αλευρωνουμε και απλωνουμε σε ταψακι.Βραζουμε σε αλατισμενο νερο μεχρι να βγουν στην επιφανεια.








 ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Διατηρουνται βρασμενα,σε απλη συντηρηση,για 2-3 ημερες, εφοσον εχουν κρυωσει καλα και λαδωθουν ελαφρως.Προσοχη,δεν τα κρυωνουμε σε τρεχουμενο νερο,αλλα σε ενα σκευος με παγακια `η απλωμενα σε ενα ταψακι.
Εαν θελουμε ,μπορουμε να ετοιμασουμε μεγαλυτερη ποσοτητα και αφου τα απλωσουμε σε δισκο,τα σκεπαζουμε με μεμβρανη και τα βαζουμε στην καταψυξη.Οταν παγωσουν,τα μεταφερουμε σε σακκουλακι ειδικο για τροφιμα και διατηρουνται στην καταψυξη για περιπου 45 ημερες.


.

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΝΙΟΚΙ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ
180 γρ. αλευρι
800 γρ. πατατες
300 γρ. σπανακι φρεσκο
μοσχοκαρυδο (1 πρεζα)
αλατι (1/2 κ.γλ. )
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βραζουμε τις πατατες ,τις καθαριζουμε και τις πολτοποιουμε.Βραζουμε το σπανακι,το στραγγιζουμε καλα και το πολτοποιουμε στο μιξερ.Σε βαθυ σκευος ανακατευουμε καλα τις πατατες,το σπανακι,το κοσκινισμενο αλευρι,αλατι και μοσχοκαρυδο.Ζυμωνουμε καλα μεχρι να εχουμε ενα ομοιογενες μειγμα και μετα κοβουμε σε μπαστουνακια.Κοβουμε σε μικρα κομματια-περιπου 1,5 εκ.-,δινουμε σχημα με ενα πηρουνι,αλευρωνουμε και βαζουμε σε δισκο μεχρι να τα βρασουμε. Αν το μειγμα μας ειναι πολυ υγρο,προσθετουμε αλευρι.







ΝΙΟΚΙ ΜΕ ΜΕΛΑΝΙ ΣΟΥΠΙΑΣ (ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ)

ΥΛΙΚΑ
200 γρ. αλευρι γ.ο.χρ.
800 γρ. πατατες
αλατι
πιπερι
μελανι σουπιας(1 σακουλακι απο φρεσκια σουπια `η 1 φακελακι σκονη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βραζουμε τις πατατες,τις καθαριζουμε και τις πολτοποιουμε.Προσθετουμε το αλευρι (κοσκινισμενο),αλατι,πιπερι και το μελανι.Ζυμωνουμε μεχρι να ομοιογενοποιηθουν τα υλικα μας.Πλαθουμε σε μπαστουνακια  και τα κοβουμε σε κομματια περιπου 1,5 εκ.Κρατωντας ενα πηρουνι ,ρολαρουμε πανω του καθε ενα νιοκι (ετσι ανοιγει ελαφρως και κανει γραμμες απο το πηρουνι).Αλευρωνουμε και τα απλωνουμε σε ενα δισκο.Ειναι ετοιμα για βρασιμο!!!!(Βραζονται σε αλατισμενο νερο μεχρι να ανεβουν στην επιφανεια.)
 Θα ακολουθησουν συνταγες με νιοκι.




ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
180 γρ. ρυζι
150 γρ. παντζαρια
3κσ ελαιολαδο
40 γρ. κρεμμυδι
σκορδο
δενδρολιβανο
1 1/2 λιτρο ζωμο λαχανικων (ζεστο)
1/2 ποτηρι λευκο κρασι
30 γρ. βουτυρο
30 γρ. παρμεζανα τριμμενη
1κσ. γιαουρτι 0 %
1κσ μασκαρπονε `η Φιλαδελφεια
αλατι
πιπερι
2 φετες προσουτο (τραγανες,ψημενες στο φουρνο)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαριζουμε τα παντζαρια και τα κοβουμε σε κυβακια,το ιδιο και το κρεμμυδι.Σε βαθυ σκευος,σωταρουμε το κρεμμυδι και το σκορδο.Αφαιρουμε το σκορδο και προσθετουμε τα παντζαρια.Τα σωταρουμε για 1 λεπτο και μετα ,προσθετουμε και το ρυζι.Σωταρουμε για περιπου 2 λεπτα,σβηνουμε με λευκο κρασι,αφηνουμε να εξατμιστει και σιγα-σιγα,ανακατευοντας συνεχως,προσθετουμε τον ζεστο ζωμο λαχανικων.(Η παραπανω διαδικασια πρεπει να διαρκεσει περιπου 15 λεπτα).Οταν το ρυζι ειναι ετοιμο(al dente),προσθετουμε το μασκαρπονε,το βουτυρο,την 1/2 παρμεζανα και το δενδρολιβανο και ανακατευουμε.Αποσυρουμε το σκευος απο την φωτια,αφηνουμε για περιπου 1 λεπτο και σερβιρουμε με 1κσ γιαουρτι,το ψημενο προσουτο,φρεσκοτριμμενο πιπερι  και την υπολοιπη παρμεζανα.Αντι για προσουτο,μπορουμε να βαλουμε χοντροκομμενα καρυδια.



Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

ΓΡΗΓΟΡΟ ΟΡΕΚΤΙΚΟ (ΜΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ,ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ,ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΣΤΟ)

ΥΛΙΚΑ
1 φυλλο σφολιατας
2 ντοματες
πεστο βασιλικου
2 μπαλες μοτσαρελα
ελαιολαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοβουμε το φυλλο σφολιατας κατα μηκος σε 3 ισα μερη και μετα ,καθε ενα απο αυτα σε  5 ισα μερη.(μπορουμε να βρουμε στο super market και συσκευασια με τετραγωνα σφολιατας ).Πλενουμε και κοβουμε τις ντοματες σε φετες(θα χρειαστουμε 15 φετες).Κοβουμε και την μοτσαρελα σε φετες(επισης θα χρειαστουμε 15 φετες).Απλωνουμε τα φυλλα σφολιατας σε καθαρη επιφανεια (ανοιχτα) και βαζουμε στο κεντρο καθε τετραγωνου και διαγωνια, μια φετα ντοματας,απο πανω μια φετα μοτσαρελα και τελειωνουμε με 1/2 κουτ. γλ. πεστο.Πιανουμε προσεκτικα τις δυο `ελευθερες` γωνιες και τις ενωνουμε, πιεζοντας με τα δαχτυλα μας.Ακολουθουμε την ιδια διαδικασια για ολα τα φυλλα.Οταν τα ετοιμασουμε ολα,λαδωνουμε ελαφρως ενα ταψακι και μεταφερουμε εκει τα σφολιατινια μας.(Μπορουμε να χρησιμοποιησουμε και χαρτι ψησιματος)Ψηνουμε σε μετρια προθερμασμενο φουρνο μεχρι να ροδισουν ελαφρως.
Εναλλακτικα ,μπορουμε να κοψουμε την μοτσαρελα και την ντοματα σε κυβακια και να προσθεσουμε και το πεστο,να ανακατεψουμε και να  `γεμισουμε` τα φυλλα μας.
Επισης, μπορουμε να αντικαταστησουμε την μοτσαρελα με φετα! (για πιο εντονη γευση).



ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΣΟΛΩΜΟ

ΥΛΙΚΑ
180 γρ. ταλιατελες
300 γρ. σολωμος (σε μικρα κομματια)
150 γρ. μπροκολο (ελαφρως βρασμενο για 2-3 λεπτα)
8 ντοματινια(κομμενα στα 4)
σκορδο
αλατι
πιπερι
ελαιολαδο
κροκος Κοζανης
ανιθος
ζωμος ψαριου (~1ποτ.κρασιου)
1/2 σφηνακι βοτκα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βραζουμε τα ζυμαρικα (σε αλατισμενο νερο),ενω ταυτοχρονα σωταρουμε τον σολωμο.Προσθετουμε το σκορδο και το μπροκολο και σβηνουμε με την βοτκα.Αφηνουμε να εξατμιστει και σβηνουμε ξανα με τον ζωμο ψαριου `η με νερο απο τα ζυμαρικα που βραζουν.Προσθετουμε τα ντοματινια και αφηνουμε να βρασουν για ~3 λεπτα.Προσθετουμε τον κροκο Κοζανης και τον ανιθο και δοκιμαζουμε.Αν χρειαζεται,προσθετουμε αλατι.Στραγγιζουμε τα ζυμαρικα και τα βαζουμε στην σαλτσα,ανακατευουμε και σερβιρουμε με φρεσκοτριμμενο πιπερι.Καλη σας ορεξη!!!

ΣΟΛΩΜΟΣ (ΦΙΛΕΤΑΡΙΣΜΑ)

Ο σολωμος ειναι ενα μετριο ψαρι, που συνανταται κυριως στον βορειο Ατλαντικο Ωκεανο.Εκτρεφεται ομως και σε ιχθυοκαλλιεργειες, κυριως στην Νορβηγια,στον Καναδα και στην Χιλη.Ο σολωμος γεννιεται σε γλυκα νερα και μετα απο 2 περιπου χρονια μετακινειται  στον ωκεανο.Οταν ενηλικιωθει,επιστρεφει πισω στις λιμνες για να αναπαραχθει.Τα περισσοτερα ψαρια,πεθαινουν μετα την αναπαραγωγη,ενω λιγα γυριζουν στον ωκεανο.
Παροτι θεωρειται παραδοσιακο φαγητο των Σκανδιναβικων χωρων,της Ρωσιας και της Σκωτιας,εμφανιζεται πλεον ολο και πιο συχνα και στα τραπεζια της χωρας μας.Ευτυχως,γιατι, ο σολωμος ειναι μια πολυτιμη τροφη,με υψηλη διατροφικη αξια(λογω υψηλης περιεκτικοτητας σε ω-3 λιπαρα οξεα),αφου εχει αποδειχτει οτι βοηθαει αποτελεσματικα 
  • στην ενισχυση του ανοσοποιητικου συστηματος
  • στην προστασια του αρθρικου χονδρου
  • στην αποτελεσματικοτητα της ινσουλινης
  • στην υποστηριξη της γνωστικης λειτουργιας
  • στην μειωση του κινδυνου εκδηλωσης προβληματων στον εγκεφαλο
  • στην μειωση του κινδυνου εκδηλωσης πολλων τυπων καρκινου
  • στην καρδιαγγειακη προστασια
  • στην βελτιωση της ορασης και 
  • στην υγεια της επιδερμιδας και των μαλλιων.
Εαν σας αρεσει ο καπνιστος σολωμος,καλο ειναι να διαλεγεται αυτον που εχει μαλακη και λεπτη υφη,ενω αναδιδει ενα διακριτικο αρωμα βουτυρου και καπνου.Εαν μυριζει εντονα και ειναι ξερος και αλμυρος ,καλυτερα να τον αποφευγεται.
Εαν προτιμαται τον φρεσκο σολωμο,καλο ειναι να αγοραζετε ολοκληρο φιλετο της πλευρας του ψαριου και να εχει εντονο ροζ-πορτοκαλι χρωμα,χωρις λιπος.Ο ιδανικος τροπος μαγειρεματος ειναι το ψησιμο(~ 10` ανα  εκατοστο ψαριου),αλλα μπορει να γινει και στον ατμο ,αλλα και νοστιμη σαλτσα για ζυμαρικα.

Με κοφτερο μαχαιρι,χαρασσουμε κατω απο τα βραγχια εως το κοκκαλο.
Χαρασσουμε απο το κεφαλι προς την ουρα,κατα μηκος της ραχοκοκκαλιας.
Αφαιρουμε την πανω πλευρα,κοβωντας κατα μηκος της ραχοκκαλιας.
Ετσι εχουμε το πρωτο καθαρο φιλετο.
Βαζουμε το μαχαιρι στην ουρα ΚΑΤΩ απο την ραχοκοκκαλια και κοβουμε κατα μηκος της,με κατευθυνση προς το κεφαλι,ξεχωριζοντας ετσι και το δευτερο φιλετο.

Με ενα τσιμπιδακι αφαιρουμε προσεκτικα ολα τα μικρα κοκκαλα και κοβουμε σε μεριδες.
Με τα κομματια ψαριου που μενουν στο κεφαλι και στην ραχοκοκκαλια,μπορουμε να κανουμε μια ευκολη και νοστιμη σαλτσα για ζυμαρικα.  
                                                          ( Ακολουθει συνταγη για ζυμαρικα.)


Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΡΙΖΟΤΟ ΦΡΑΟΥΛΑ

ΥΛΙΚΑ
180 γρ. ρυζι αρμποριο
6 φραουλες
1 σφηνακι grand marnier
καραμελωμενο μπαλσαμικο
φυτικη μαργαρινη
κρεμμυδι ψιλοκομμενο
παρμεζανα (2κοφτες κουτ. σουπας)
αλατι
πιπερι
ζωμος κοτοπουλου η λαχανικων (ζεστο)
1/2 ποτ. λευκο κρασι
βουτυρο
2κσ τυρι mascarpone
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλενουμε,καθαριζουμε και κοβουμε σε κυβακια τις 5 απο τις 6 φραουλες.Σε βαθυ σκευος λιωνουμε την μαργαρινη,σωταρουμε το κρεμμυδι (μεχρι να γυαλισει) και προσθετουμε το ρυζι,ανακατευουμε για 3 λεπτα,σβηνουμε με το κρασι,αφηνουμε να εξατμιστει και προσθετουμε τις φραουλες.Ανακατευουμε και αρχιζουμε σιγα-σιγα να προσθετουμε τον ζωμο,μεχρι να βρασει το ρυζι.Δοκιμαζουμε και αν χρειαζεται (κατα βουληση) ,προσθετουμε αλατι και πιπερι.Μετα προσθετουμε το mascarpone,το βουτυρο και την παρμεζανα. Ανακατευουμε και σερβιρουμε με καραμελωμενο μπαλσαμικο και την φραουλα που εχουμε κρατησει,κομμενη σε φετες.