Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΞΙΦΙΑ

Ο ξιφιας ειναι ενα μεγαλο  αρπακτικο ψαρι,που πηρε το ονομα του απο την χαρακτηριστικη επιπεδη και μακρια ανω σιαγονα του που μοιαζει με ξιφος.Αυτο το 'ξιφος' ειναι και το 'οπλο' του ψαριου που τον κανει σχεδον ανικητο.(ευτυχως για εμας που  καποιες φορες χανει,γιατι ειναι ελαφρυ και νοστιμο ψαρι)


ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ
Ο ξιφιας μπορει να κοπει σε φετες με το κοκκαλο η σε 'καθαρο' φιλετο.
Αφαιρουμε το κεφαλι.
Με ενα κοφτερο μαχαιρι,απο το κεφαλι προς την ουρα,κοβουμε κατα μηκος της ραχοκοκκαλιας το ψαρι στα δυο.
Οι κινησεις μας πρεπει να ειναι σταθερες για να μην χαλασουμε τα φιλετα.


Αφαιρουμε με τον ιδιο τροπο την ραχοκοκκαλια και ετσι εχουμε 2 μεγαλα φιλετα.Για να βγαλουμε το δερμα,ξεκιναμε απο το κεφαλι προς την ουρα ,πιανουμε το ενα ακρο με το ενα χερι και τραβαμε , ενω με το αλλο κραταμε σταθερο το φιλετο.Αν δυσκολευομαστε , βουταμε τα δαχτυλα μας σε αλατι και σπρωχνουμε μεταξυ δερματος και φιλετου.΄Μετα κοβουμε σε μεριδες και ειναι ετοιμο για μαγειρεμα.Μπορειτε να τον ψησετε και να συνοδευσετε με μια δροσερη σαλατα η μπορειτε να τον μαγειρεψετε με σαλτσα με καππαρη,ελιες,λευκο κρασι και ριγανη,Με τα μικρα κομματια ,μπορειτε να κανετε μια γευστικη μακαροναδα (προσεχως συνταγη!!)
Με τα κοκκαλα,κανουμε ενα νοστιμο ζωμο.


ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ VERDE ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
200 γρ. ταλιατελες
10 μετριες γαριδες
5 λιαστες ντοματες
100 γρ. μανιταρια
σκορδο
ελαιολαδο
κονιακ
αλατι
πιπερι
ζωμο ψαριου(1 φλ.)
μαιντανος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαριζουμε και πλενουμε τις γαριδες.Κοβουμε τα μανιταρια και τις λιαστες ντοματες .Βαζουμε τα ζυμαρικα μας να βρασουν σε αλατισμενο νερο για 6 λεπτα.

Σωταρουμε στο ελαιολαδο τις γαριδες και το σκορδο,τα μανιταρια και την λιαστη ντοματα.Σβηνουμε με κονιακ,αφηνουμε να εξατμιστει και προσθετουμε τον ζωμο ψαριου,αλατι,πιπερι,μαιντανο και αφηνουμε να βρασει για 4 περιπου λεπτα. Στραγγιζουμε τα ζυμαρικα μας και τα βαζουμε στην σαλτσα.Ανακατευουμε καλα και σερβιρουμε με σταγονες φρεσκου ελαιολαδου και φρεσκοτριμενο πιπερι.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΜΥΔΙΑ,ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
200 γρ. ταλιατελες
1 κ. μυδια 
100 γρ. μανιταρια φρεσκα
100γρ. σπανακι φρεσκο
2 μετριες ντοματες
1/2 ποτ. λευκο κρασι
σκορδο
μαιντανος
πιπερι
φρεσκο βασιλικο
ελαιολαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαριζουμε τα μυδια (βγαζουμε το 'μουστακι' και τριβουμε το κελυφος).Κοβουμε τα μανιταρια,πλενουμε και κοβουμε το σπανακι.Πλενουμε , αποφλοιωνουμε και κοβουμε την ντοματα σε κυβους.Σωταρουμε στο λαδι τα μανιταρια,το σκορδο,το σπανακι,σβηνουμε με λευκο κρασι και αφηνουμε να εξατμιστει . Προσθετουμε την ντοματα και τα μυδια και αφου σκεπασουμε το σκευος με ενα καπακι,αφηνουμε μεχρι να ανοιξουν τα μυδια. ΠΡΟΣΟΧΗ ,δεν αφηνουμε τα μυδια να βρασουν πολυ γιατι σκληραινουν και αν καποιο μυδι δεν ανοιξει το πεταμε.Βαζουμε τα ζυμαρικα να βρασουν σε αλατισμενο νερο.Οταν βρασουν ,στραγγιζουμε και τα βαζουμε στην σαλτσα,ανακατευουμε και προσθετουμε τον μαιντανο και τον φρεσκο βασιλικο.Σερβιρουμε με λιγες σταγονες φρεσκο ελαιολαδο.
ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Οταν μαγειρευουμε οστρακοειδη,προσεχουμε το αλατι γιατι ειναι αλμυρα απο μονα τους.


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΦΕΤΟΥΤΣΙΝΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ
200 γρ. φετουτσινι
7 μανιταρια champignon
2 κολοκυθακια 
10 ντοματινια 
4 μικρα μπουκετα μπροκολο
σελερι
σκορδο 
μαιντανος
βασιλικος
ελαιολαδο
λευκο κρασι
ζωμος λαχανικων σπιτικος(βλ. προηγ. αναρτησεις) η 1 κυβος
αλατι
πιπερι
30 γρ. τριμ. παρμεζανα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Πλενουμε και κοβουμε τα λαχανικα. Σωταρουμε σε ελαιολαδο τα κολοκυθακια,τα μανιταρια , το σκορδο , το σελερι και το μπροκολο.Τα σβηνουμε με το κρασι, αφηνουμε να εξατμιστει και προσθετουμε τα ντοματινια και το ζωμο λαχανικων, μαιντανο, βασιλικο και αφηνουμε να βρασει.Ταυτοχρονα , σε αλατισμενο νερο, βραζουμε τα ζυμαρικα.Οταν αυτα ειναι ετοιμα , τα στραγγιζουμε και τα προσθετουμε στην σαλτσα που βραζει.Ανακατευουμε και σερβιρουμε με λιγη τριμμενη παρμεζανα.

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

ΠΕΝΝΕ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ
200 γρ. πεννε
1 μελιτζανα
8 ελιες μαυρες
1 μετρια ντοματα η 8 ντοματινια
30 γρ. πεκορινο
σκορδο
αλατι
πιπερι
ελαιολαδο
φρεσκο βασιλικο
ζωμο λαχανικων η νερο απο τα ζυμαρικα που βραζουν


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοβουμε την μελιτζανα σε κυβακια και αφου αλατιζουμε την αφηνουμε σε σουρωτηρι μεχρι να ιδρωσει (για να ξεπικρισει).Μετα την αλευρωνουμε και τηγανιζουμε σε καυτο λαδι.Αφηνουμε σε χαρτι για στραγγιξει το λαδι.Καθαριζουμε τις ελιες .Βαζουμε τα ζυμαρικα μας να βρασουν σε αλατισμενο νερο.Σωταρουμε το σκορδο ,προσθετουμε την ντοματα,ζωμο λαχανικων,την τηγανισμενη μελιτζανα,τις ελιες,τον βασιλικο,αλατοπιπερωνουμε και αφηνουμε να βρασουν  για 5 λεπτα.Προσθετουμε τα βρασμενα ζυμαρικα,το πεκορινο,ανακατευουμε και σερβιρουμε.

ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ

ΥΛΙΚΑ
1 κιλο γαυρο
σκορδο
αλατι
πιπερι
ελαιολαδο
ηλιελαιο
ανηθος
ντοματα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φιλεταρουμε το γαυρο(κοβουμε το κεφαλι και αφαιρουμε προσεκτικα το κοκαλο , χωρις να κοψουμε το φιλετο).Ξεπλενουμε και το βαζουμε στη μαριναδα που εχουμε ετοιμασει( με ξυδι,αλατι σκορδο και λιγο ανηθο).Αφηνουμε τα φιλετακια να μαριναριστουν για 24 ωρες(μεχρι να ασπρισουν).Τα ξεπλενουμε και τα στρωνουμε σε ενα σκευος ,βαζοντας αλατι,σκορδο και ηλιελαιο(βλ. ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ).Μπορουμε να τα κρατησουμε στο ψυγειο εως 5 ημερες.Τα σερβιρουμε με φρεσκια ψιλοκομμενη ντοματα,ανηθο ,ελαιολαδο και φρεσκοτριμμενο πιπερι.






  ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Οταν θελουμε να διατηρησουμε τροφιμα στο ψυγειο σε λαδι,καλο ειναι να χρησιμοποιουμε ηλιελαιο γιατι το ελαιολαδο παγωνει.Προσθετουμε το ελαιολαδο οταν σερβιρουμε.

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΒΟΥΡΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

ΥΛΙΚΑ(για 1 ατομο)
Καβουρι
 100 γρ.λιγκουινι
1 ντοματα ξεφλουδιμενη και ψιλοκομμενη
1 φλ.τσαγιου σαλτσα ντοματας(βαση)
1 ποτηρι λευκο κρασι
Ελαιολαδο
Σκορδο
Αλατι
Πιπερι
Ζωμος ψαριου
Μαιντανος



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαριζουμε το καβουρι (βλ. ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ),το σωταρουμε σε λαδι,βαζουμε σκορδο,σβηνουμε με το λευκο κρασι,σκεπαζουμε με καπακι και αφηνουμε να βρασει για 3 λεπτα.Προσθετουμε την σαλτσα ντοματας ,το ζωμο ψαριου και την φρεσκια ντοματα.Βαζουμε και αλατι,πιπερι,μαιντανο και αφηνουμε να βρασει σκεπασμενο για 8 λεπτα.Εχουμε βαλει τα ζυμαρικα να βρασουν σε αλατισμενο νερο (al dente)  και τα βαζουμε στην σαλτσα με το καβουρι.Ανακατευουμε και σερβιρουμε,αφου εχουμε σπασει  τις δαγκανες με το ειδικο εργαλειο (τυπου καρυοθραυστης). Καλη σας ορεξη!!!!


ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΚΑΒΟΥΡΙΟΥ

                                                                                                                                                                                                                                                   Το καβουρι ειναι καρκινοειδες μαλακοστρακο και ζει κυριως στην θαλασσα.Το σωμα του καλυπτεται απο ενα σκληρο σκελετο (στρογγυλο η πολυγωνο)  και ειναι...εξοπλισμενο με ενα ζευγαρι δαγκανες,(οπλο για εκεινο,εκλεκτο εδεσμα για εμας!!!)


Πως καθαριζουμε το καβουρι
Πιανουμε το σωμα του καβουριου και με τα δυο χερια και προσεκτικα ,ξεχωριζουμε το πανω απο το κατω μερος.
           
 Καθαριζουμε τα βραγχια που βρισκονται αριστερα και δεξια,την κοιλια και το πλενουμε σε τρεχουμενο νερο.Το καβουρι ειναι ετοιμο για μαγειρεμα.Μπορουμε απλα και γρηγορα να το βρασουμε και να το απολαυσουμε με λαδολεμονο,να κανουμε σαλατα(με την ψιχα) η να  κανουμε μια νοστιμοτατη καβουρομακαροναδα !!!                                                                                          





                                 

ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ (ΒΑΣΗ)

ΥΛΙΚΑ
3 κιλα ντοματες(ξεφλουδισμενες)
3 κρεμμυδια μετρια
3 καροτα
2 κλωναρια σελερι
σκορδο
ελαιολαδο
αλατι
πιπερι
ζαχαρη
φρεσκος βασιλικος





ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Ψιλοκοβουμε τις ξεφλουδισμενες ντοματες
(για τον τροπο ξεφλουδισματος βλ.ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ) , καθαριζουμε και ψιλοκοβουμε και τα υπολοιπα λαχανικα,τα σωταρουμε σε ελαιολαδο μεχρι να μαλακωσουν και προσθετουμε την ντοματα.
Αλατοπιπερωνουμε,προσθετουμε λιγη ζαχαρη για να ισορροπισουμε την οξυτητα της ντοματας και αφηνουμε να βρασει, αφου συμπληρωσουμε  ενα ποτηρι νερο (σε μετρια φωτια για 1 1/2 ωρα).10 λεπτα πριν την βγαλουμε απο την φωτια ,βαζουμε και τα φυλλα βασιλικου.Οταν η σαλτσα βρασει,πολτοποιουμε με μιξερ(κατα προτιμηση μπαστουνι,για πιο ομοιομορφο αποτελεσμα) και η σαλτσα ειναι ετοιμη .Μπορειτε να την χρησιμοποιησετε ειτε μονη της για μια ευκολη και γρηγορη μακαροναδα ειτε σαν βαση σε διαφορες παρασκευες οπως ριζοτο,διαφορα ορεκτικα η και μαγειρευτα παραδοσιακα φαγητα.




ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Για να ξεφλουδισουμε γρηγορα και ευκολα τις ντοματες,με ενα κοφτερο μαχαιρι,χαρασσουμε απαλα ενα σταυρο στην βαση της ντοματας,τις ζεματαμε σε καυτο νερο,αμεσως μετα τις βουταμε σε παγωμενο νερο η τις αφηνουμε να κρυωσουν και τις ξεφλουδιζουμε.